Hei! Olen Dani Niskanen ja tämä on lyhyt kuvaus itsestäni ja siitä, kuinka olen päätynyt nykyiseen tehtävääni Helsingin nuorimpana kaupunginvaltuutettuna. Olethan yhteydessä, jos haluat kuulla jostain kertomastani asiasta lisää!

Tarinani alkaa helsinkiläiselle kokoomuspoliitikolle ehkä hieman epätavalliseen tapaan. Synnyin täysin epäpoliittiseen perheeseen Keski-Suomen Laukaassa. Isäni työskentelee sähkömiehenä Valtran traktoritehtaalla ja äitini kunnan vammaispalveluissa. Sain maanläheisen, kristillisen kasvatuksen, joka on ollut mitä parhain pohja hyvälle elämälle.

Lukioaikoina minuun vaikutti lähtemättömästi vaihto-oppilasvuoteni Mississippissä, USA:ssa. Vaihtovuoden aikana koin yhteiskunnallisen heräämisen ja opin arvostamaan aivan uudella tavalla suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria. Kotimaahan palattuani paloin halusta päästä vaikuttamaan ja lähdinkin ehdolle vuoden 2012 kuntavaaleissa, joissa tulin valituksi ensimmäiseksi varavaltuutetuksi 18-vuotiaana. Paikallistason päätöksenteossa pääsin nopeasti vaikuttamaan ja valtuustoaloitteeni pohjalta Laukaassa aloitti mm. ensimmäistä kertaa toimintansa nuorisovaltuusto.

Vaihtovuoden aikana koin yhteiskunnallisen heräämisen ja opin arvostamaan aivan uudella tavalla suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria.

Kunnalliseen päätöksentekoon olennaisesti liittyvien kunta- ja hallintolakien tutkimisen innoittamana päädyin hakemaan opiskelemaan Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan. Sinne pääsinkin kirjoitettuani ensin perheeni ensimmäisenä ylioppilaaksi maakunnan parhailla papereilla ja luettuani sen perään hullun lailla pääsykokeisiin. Luku-urakan jälkeen suoritin varusmiespalveluksen ilmavoimissa, minkä jälkeen pääsin viimein täyttämään pitkäaikaisen unelmani muuttamalla Helsinkiin syksyllä 2015.

Palo vaikuttaa vain vahvistui Helsinkiin muuton myötä. Lähdin koittamaan siipiäni asettumalla ehdolle vuoden 2017 kuntavaaleissa. Suurin haasteeni vaaleissa oli tunnettavuuden puute, sillä olin asunut tuolloin Helsingissä vasta alle kaksi vuotta. Sain kuitenkin ystäviltäni tukea enemmän kuin olisin ikinä voinut kuvitellakaan, ja vaaleihin mennessä kampanjatiimini kasvoi jopa 70-henkiseksi.

Elämäni tähän asti jännittävimmät hetket koin vaalipäivänä 9.4.2017, kun kuntavaalien äänetenlaskusta muodostui kohdallani poikkeuksellisen tiukka. Kun kaikki äänet oli myöhäisiltaan mennessä laskettu, olin kiinni viimeisessä läpimenijän paikassa tasaäänissä toisen ehdokkaan kanssa. Lopullinen tulos selvisi vasta tarkastuslaskennan jälkeen, joka vahvisti lopulliseksi äänimääräkseni 634 ääntä ja valtuustopaikan. Vastoin kaikkia odotuksia mahdottomalta tuntunut unelma kävi toteen ja minusta tuli 23-vuotiaana Helsingin nuorin kaupunginvaltuutettu. Kiitollisuuden ja ilon tunne oli sanoinkuvaamaton.

Valtuustokausi 2017-2021 on ollut työntäyteinen. Satasivuiset esityslistat ja yömyöhään jatkuvat kokoukset päivätyön ohella ovat totuttaneet kovaan työntekoon. Valtuustotyön lisäksi vaikutan jäsenenä Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnassa, suomenkielisessä jaostossa ja poliisin neuvottelukunnassa sekä varajäsenenä Uudenmaan maakuntavaltuustossa ja Kuntaliiton valtuuskunnassa. Monipuoliset tehtävät ovat kartuttaneet neljässä vuodessa vahvan osaamispohjan ja ymmärryksen kaupungin menestykseen ja helsinkiläisten hyvinvointiin vaikuttavista asioista.

Ilokseni olen saanut huomata, että politiikassa voi todella vaikuttaa. Aloitteestani Helsingissä on esimerkiksi siirrytty käytäntöön, jossa ehkäistään koulujen sisäilmaongelmia mittaamalla ja säätämällä rakennuksen ilmavirrat ilmanvaihtojärjestelmän puhdistamisen tai tiivistämiskorjauksen jälkeen. Aloitteellani Helsingin juutalaisen seurakunnan turvallisuuden takaamisesta olin osaltani luomassa julkiseen keskusteluun painetta, joka johti lopulta siihen, että valtio alkoi muiden Pohjoismaiden tapaan osallistua jatkuvan uhan alla elävän seurakunnan turvallisuuskustannuksiin. Kasvatus- ja koulutuslautakunnassa mieleenpainuvimpia onnistumisia on ollut perhepäiväkoti Peukaloisen pelastaminen lakkauttamiselta.

Vastoin kaikkia odotuksia mahdottomalta tuntunut unelma kävi toteen ja minusta tuli 23-vuotiaana Helsingin nuorin kaupunginvaltuutettu.

Tammikuussa 2020 valmistuin oikeustieteen maisteriksi. Oikeustieteen lisäksi olen opiskellut Helsingin yliopistossa teologiaa. Päivätyönäni työskentelen eduskunnassa kansallisen kokoomuksen eduskuntaryhmän lakimiehenä. Kutsumukseni on vaikuttaa ja sanat eivät riitä kuvailemaan, kuinka kiitollinen olen siitä, että saan toteuttaa sitä niin tärkeillä paikoilla.

Positiiviset kokemukset vaikuttamisesta kannustavat jatkamaan. Siksi olen päättänyt hakea luottamustasi työni jatkolle Helsingin kaupunginvaltuustossa kuntavaaleissa 13.6.2021. Tulevan valtuustokauden aikana haluan muun muassa kunnostaa Helsingin homekoulut, pitää kaupungin turvallisena ja hoitaa taloutta vastuullisesti. Koko visioni ”Järkevä Helsinki – 10 teemaa ja 30 toimenpidettä” voit lukea täällä.

Ilokseni olen saanut huomata, että politiikassa voi todella vaikuttaa. Aloitteestani Helsingissä on esimerkiksi siirrytty käytäntöön, jossa ehkäistään koulujen sisäilmaongelmia mittaamalla ja säätämällä rakennuksen ilmavirrat ilmanvaihtojärjestelmän puhdistamisen tai tiivistämiskorjauksen jälkeen.

Tässä lyhyesti oma tähänastinen tarinani. Seuraavaksi haluaisinkin kuulla sinun tarinasi. Kaupunginvaltuutettuna etuoikeutettu tehtäväni on palvella juuri Sinua. Olethan rohkeasti yhteydessä!

Kunnioittaen,
Dani Niskanen

Kuvat: Adi Dobrin