Hei! Olen Dani Niskanen ja tämä on lyhyt kuvaus itsestäni ja siitä, kuinka olen päätynyt nykyiseen tehtävääni Helsingin toisen kauden kaupunginvaltuutettuna. Olethan yhteydessä, jos haluat kuulla jostain kertomastani asiasta lisää!

Tarinani alkaa helsinkiläiselle kokoomuspoliitikolle ehkä hieman epätavalliseen tapaan. Synnyin täysin epäpoliittiseen perheeseen Keski-Suomen Laukaassa. Isäni työskentelee sähkömiehenä Valtran traktoritehtaalla ja äitini kunnan vammaispalveluissa. Sain maanläheisen, kristillisen kasvatuksen, joka on ollut mitä parhain pohja hyvälle elämälle.

Lukioaikoina minuun vaikutti lähtemättömästi vaihto-oppilasvuoteni Mississippissä, USA:ssa. Vaihtovuoden aikana koin yhteiskunnallisen heräämisen ja opin arvostamaan aivan uudella tavalla suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria. Kotimaahan palattuani paloin halusta päästä vaikuttamaan ja kehittämään yhteiskuntaamme yhä paremmaksi. Kiinnostuin erityisesti yhteiskuntaopista ja kirjoitin ylioppilaaksi maakunnan parhailla arvosanoilla. Kokoomukseen liityin pitkän pohdinnan jälkeen kesällä 2015 vakuututtuani siitä, että vain oikeistolaisella talouspolitiikalla suomalainen hyvinvointivaltio voidaan pelastaa.

Vaihtovuoden aikana koin yhteiskunnallisen heräämisen ja opin arvostamaan aivan uudella tavalla suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria.

Syksyllä 2015 täytin pitkäaikaisen unelmani muuttamalla maan kauneimpaan kaupunkiin Helsinkiin. Aloitin opinnot Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa kiinnostuttuani erityisesti valtiosääntö- ja hallinto-oikeudesta. Oikeustieteen lisäksi olen opiskellut Helsingin yliopistolla myös teologiaa.

Palo vaikuttaa vahvistui entisestään Helsinkiin muuton myötä. Lähdin koittamaan siipiäni asettumalla ehdolle vuoden 2017 kuntavaaleissa. Suurin haasteeni vaaleissa oli tunnettavuuden puute, sillä olin tuolloin asunut Helsingissä vasta alle kaksi vuotta. Ystävien ja äänestäjien tuen ansiosta mahdottomalta tuntuneesta unelmasta tuli kuitenkin totta ja tulin 23-vuotiaana valituksi Helsingin nuorimmaksi kaupunginvaltuutetuksi 634 äänellä. Kuntavaaleissa 2021 sain 27-vuotiaana kunnian tulla valituksi jo toiselle kaudelleni kaupunginvaltuutettuna 1012 äänellä.

Vaikuttaminen kuntapolitiikassa edellyttää ahkeraa ja kovaa työntekoa. Valtuustotyön lisäksi toimin Helsingin tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajana ja Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan jäsenenä. Aikaisemmin olen vaikuttanut jäsenenä myös Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnassa, suomenkielisessä jaostossa ja poliisin neuvottelukunnassa sekä varajäsenenä Uudenmaan maakuntavaltuustossa ja Kuntaliiton valtuuskunnassa. Monipuoliset tehtävät ovat kartuttaneet vahvan osaamispohjan ja ymmärryksen asioista, jotka vaikuttavat kaupungin menestykseen ja helsinkiläisten hyvinvointiin.

Ilokseni olen saanut huomata, että politiikassa voi todella vaikuttaa. Aloitteestani Helsingissä on esimerkiksi siirrytty käytäntöön, jossa ehkäistään koulujen sisäilmaongelmia mittaamalla ja säätämällä rakennuksen ilmavirrat ilmanvaihtojärjestelmän puhdistamisen tai tiivistämiskorjauksen jälkeen. Aloitteellani Helsingin juutalaisen seurakunnan turvallisuuden takaamisesta olin osaltani luomassa julkiseen keskusteluun painetta, joka johti lopulta siihen, että valtio alkoi muiden Pohjoismaiden tapaan osallistua jatkuvan uhan alla elävän seurakunnan turvallisuuskustannuksiin. Politiikassa painotan terveen arkijärjen käyttöä.

Monipuoliset tehtävät ovat kartuttaneet vahvan osaamispohjan ja ymmärryksen asioista, jotka vaikuttavat kaupungin menestykseen ja helsinkiläisten hyvinvointiin.

Päivätyönäni työskentelen eduskunnassa kokoomuksen eduskuntaryhmän lakimiehenä. Kutsumukseni on vaikuttaa ja sanat eivät riitä kuvailemaan, kuinka kiitollinen olen siitä, että saan toteuttaa sitä niin tärkeillä paikoilla.

Ilokseni olen saanut huomata, että politiikassa voi todella vaikuttaa. Aloitteestani Helsingissä on esimerkiksi siirrytty käytäntöön, jossa ehkäistään koulujen sisäilmaongelmia mittaamalla ja säätämällä rakennuksen ilmavirrat ilmanvaihtojärjestelmän puhdistamisen tai tiivistämiskorjauksen jälkeen.

Tässä lyhyesti oma tähänastinen tarinani. Seuraavaksi haluaisinkin kuulla sinun tarinasi. Kaupunginvaltuutettuna etuoikeutettu tehtäväni on palvella juuri Sinua. Olethan rohkeasti yhteydessä!

Kunnioittaen,
Dani Niskanen

Kuvat: Adi Dobrin