Valtuustoaloite: Helsingin juutalaisen seurakunnan turvallisuuden takaaminen

Kaupunginvaltuutetun elämässä on tiettyjä virstanpylväitä, joiden saavuttaminen tuntuu jännittävältä. Yksi niistä on ensimmäisen valtuustoaloitteen jättäminen. Tein sen tänään – ja tärkeästä asiasta.

Kiitos kaikille 20 valtuutetulle, jotka allekirjoittivat aloitteen Helsingin kaupunginvaltuustossa: Laura Varjokari, Tuula Haatainen, Atte Kaleva, Mia Nygård, Ozan Yanar, Laura Finne-Elonen, Sirpa Asko-Seljavaara, Mika Ebeling, Eva Biaudet, Nuutti Hyttinen, Terhi Koulumies, Björn Månsson, Matias Turkkila, Thomas Wallgren, Abdirahim Mohamed, Tapio Klemetti, Mirita Saxberg, Mauri Venemies, Ted Apter ja Maria Ohisalo.

 

 

Valtuustoaloite: Helsingin juutalaisen seurakunnan turvallisuuden takaaminen

 

Juutalaisvastaisuus ja erilaiset juutalaisiin kohdistuvat väkivallanteot ovat lisääntyneet Euroopassa viime vuosina. Vuonna 2012 kouluampumisessa Ranskan Toulousessa menehtyi kolme juutalaista lasta sekä opettaja. Vuonna 2014 Brysselissä kolme ihmistä kuoli juutalaismuseoon tehdyssä iskussa. Vuonna 2017 Göteborgissa tehtiin polttopulloisku paikalliseen juutalaiseen seurakuntaan.  Viimeisin maailmaa järkyttänyt isku tapahtui lokakuussa Yhdysvalloissa pittsburgilaisessa synagogassa, jossa surmansa sai 11 ihmistä.

 

Suomessa on onneksi vakavammilta juutalaisia vastaan tehdyiltä iskuilta toistaiseksi vältytty. Merkkejä antisemitististen asenteiden lisääntymisestä on kuitenkin havaittavissa myös Suomessa. Esimerkiksi Helsingin juutalaiselle seurakunnalle häirintä ja erilaiset väkivaltauhkaukset ovat arkipäivää.

 

Turvallisuutensa varmistamiseksi Helsingin juutalainen seurakunta on joutunut palkkaamaan omaa turvallisuushenkilökuntaa ja rakentamaan seurakuntakeskusta suojaavaa suojainfrastruktuuria. Seurakuntakeskuksen yhteydessä olevat juutalainen päiväkoti ja koulu toimivat turvaovien takana. Seurakuntalaisten jäsenmaksuista yli puolet menee turvallisuuskuluihin.

 

Yksilöiden ja yhteisöjen turvallisuuden takaaminen on julkisen vallan perustavanlaatuisin tehtävä. Positiivisen uskonnonvapauden tosiasiallinen toteutuminen vaatii sen, että julkinen valta takaa yhteiskunnassa turvalliset olot uskonnon harjoittamiseen. Kuitenkin Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka ei säännöllisesti taloudellisesti tue juutalaisseurakuntiensa turvallisuutta.

 

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Helsingin kaupunki aloittaa neuvottelut valtion kanssa taloudellisen tuen saamiseksi Helsingin juutalaisen seurakunnan turvallisuusuuskuluihin muiden Pohjoismaiden tapaan.