Punavihreän hallituksen talouspolitiikka on uhkapeliä

Viime aikoina maailmantalouden horisonttiin on ilmaantunut synkkiä pilviä. Suomen ykkösvientimaa Saksan talous supistuu. USA:n ja Kiinan kauppasota voimistuu. Kova Brexit on yhä todennäköisempi. Sijoittajat lyövät vetoa talouslaman puolesta.

Samaan aikaan Suomen uusi hallitus aikoo lisätä valtion menoja 1,5 miljardilla eurolla. VM:n budjettiesityksen mukaan budjetin alijäämä kasvaa 2,3 miljardiin euroon ja valtionvelka 109 miljardiin euroon. Työllisyyttä lisäävistä toimista — joilla uudet pysyvät menot olisi tarkoitus kustantaa — ei ole päätetty käytännössä mitään.

Hallituksen marssijärjestys on nurinkurinen. Ensin pitäisi olla pysyvät tulot, sitten vasta pysyvät menot. Punavihreän hallituksen talouspolitiikka on uhkapeliä, jollaista Suomi ei heikkenevän huoltosuhteen oloissa kaipaisi.